Sixta Quassdorf

• Pragmatik
  • Syntaxtheorien
  • Promotion in Sprachwissenschaft des Englischen, Universität Basel
    Titel der Doktorarbeit: "’A little more than kin’ - Quotations as a linguistic phenomenon. A study based on quotations from Shakespeare’s Hamlet." (insigni cum laude)
  • Lizentiat in Englisch, Allgemeine Sprachwissenschaft und Philosophie, Universität Basel
    Titel der Lizentiatsarbeit: "Different theories – different solutions? Ditransitivity in Generative Grammar and Cognitive Linguistics" (summa cum laude)
  • Ausbildung zur Europasekretärin/Direktionsassistentin/Fremdsprachensekretärin IHK,
    Sprachenzentrum Foley, Freiburg i. Br.
Berufserfahrung

Universität St. Gallen (seit Juni 2017)

• wissenschaftliche Assistenz (Prof. Dr. Alan Robinson)

Universität Basel (Aug. 2004 - Dez. 2016)

• Studienberatung und Erasmus-Koordination für Studierende der Anglistik, Germanistik, Nordistik und Slavistik
  • allg. Administration am Englischen Seminar
  • wissenschaftliche Mitarbeit an zwei SNF-Projekten (HyperHamlet + OldPhras)
  • kommissarische Koordination des Doktoratsprogramms Sprachwissenschaften der Hermann Paul School of Linguistics (HPSL) Basel-Freiburg
  • kommissarische Koordination des Master-Studiengangs Sprache und Kommunikation
  • mehrere Lehraufträge am Englischen und Deutschen Seminar
  • kommissarische Geschäftsleitung des Departements Sprach- und Literaturwissenschaft
  • studentische Hilfsassistenz am Englischen Seminar

Vitra Design Museum, Weil am Rhein (Dez. 1991 – Nov. 2004)

• Chefsekretariat, inkl. Übersetzungen, Recherche- und Lektoratsaufgaben
Lehraktivitäten

Universität Basel, Deutsches und Englisches Seminar:

• MA-Seminarsitzung zu "Variability of quotations" in Dr. Regula Hohl Trillini’s MA course: "HyperHamlet – Echoes of Shakespeare" (FS 2015)
  • Doktoranden-Kolloqium "Sprachwissenschaft" im Auftrag von Prof. Dr. Heike Behrens (HS 2012)
  • MA-Seminar: "Relevance Theory" mit Ass. Prof. Dr. Andreas Langlotz (FS 2009)
  • MA-Seminar: "Typisierte Rede" mit Prof. Dr. Annelies Häcki Buhofer (HS 2008)
  • BA-Proseminar: "Allgemeine Sprachwissenschaft: Psycholinguistik, Soziolinguistik, Empirische Pragmatik" (2008 - 2010)

Mitarbeit an zwei SNF-Projekten

• Deutsche Sprichwörter und Redewendungen im Sprachwandel. Online-Lexikon zur diachronen Phraseologie des Deutschen in neuhochdeutscher Zeit - OldPhras (www.oldphras.net) (2010 - 2013)
  • Passages We Live By: Shakespeare’s Hamlet as an example. A new corpus concept for intertextuality research - HyperHamlet (www.hyperhamlet.unibas.ch) (2006 - 2010)

Conference papers (10 of 22)

• "HyperHamlet: A Database of Quotations from and Allusions to Shakespeare's Most Famous Tragedy." Global Shakespeare and the Digital Humanities Workshop. NY University Abu Dhabi, Saadiyat Campus, V.A.E., 7-9 October 2019.
  • "The examiner 'turns a page' - Form and Content in §25 of David Foster Wallace's The Pale King." International Conference on Powerful Literary Texts: A Stylistic, Empirical and Performance-Based Approach, Brighton Unversity, 19-21 June 2019.
  • "'I would prefer not to take a clerkship' – The Office Novel. SANAS Biennial Conference: The Genres of Genre - A Conference on Form, Format, and Cultural Formations, Lausanne, 2-3 November 2018.
  • "'There Is No Right Life in the Wrong One' - Drink and Abstincence in John Dos Passos's Manhattan Transfer and U.S.A.” The Third Biennial John Dos Passos Society Conference, Lisbon, 20 - 22 June 2018.
  • HyperHamlet – A database of quotations and allusions." British Shakespeare Association Conference Shakespeare: Text, Power, Authority. Stirling, 3-6 July 2014.
  • "¿Citas o frasemas?" 5th Europhras Conference, Granada, June-July 2010."Quotations and Formulaicity." FLaRN 2010 - 5th International Conference on Formulaic Language, Paderborn, March 2010.
  • "'These words are not mine. No nor mine either.' - poetic language in normal speech." 2nd International Conference on Language, Linguistics, Literature and Translation: "Centering the Marginal, Stretching the Boundaries." Muscat, March 2010.
  • "'On quoting …' – a corpus-based study on the phraseology of well-known quotations." Corpus Linguistics Conference Liverpool, July 2009.
  • "HyperHamlet - Intricacies of Data Selection." Diversity in Language Corpora - Vielfalt in Sprachkorpora, Basel, April 2009.